2013-07-30 15:10:14• hírek • Szatmár.ro

Összetartoznak a szatmári fiatalok

Szatmárnémetiben találkoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) képviselői.

Az ifjúsági szervezetek képviselői közötti megbeszélésen egyaránt szóba kerültek a fiatalokat általánosan érintő kérdések - elhelyezkedés, elvándorlás, továbbtanulás -, valamint a helyi fiatalok sajátos ügyei. Egyetértettek abban, hogy a határ mentén élő fiataloknak különleges szerepe van az Anyaország és a határon túli magyar ifjúság közötti kapcsolatok ápolásában, közös kulturális események szervezésében.

Mivel a közös történelem és kultúra összeköti a határ két oldalán élő szatmári magyarságot ez egyben közös felelősséget ró a határ két oldalán élő fiatal ifjúsági vezetőkre, amely kötelezi őket arra, hogy élhető Szatmárt teremtsenek, s a fitalok szülőföldjükön maradhassanak, legyen az Szatmár vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A fiatalok megállapodtak abban, hogy a dialógust folytatják a Partiumi Magyar Napok keretében, valamint ősszel közösen szerveznek egy határon átívelő ifjúsági találkozót.

„A kapcsolatépítési szándék kézzelfogható jele, hogy a megyénkben megrendezésre kerülő diákönkormányzati szabadegyetemre meghívtunk magyarországi fiatalokat is, így a későbbiekben az együtt szerzett tudás mellett szorosabbra fűzhetőek a két megyében tanuló fiatalok közötti kapcsolatok. Ez fontos, hiszen további együttműködés alapjait tehetjük le ősszel, a Tasnád melletti DÖKSZAB-on" - mutatott rá az együttműködés egyik konkrét lépésre Kádár Petra, a Szatmári Magyari Diáktanács volt elnöke.

„A megbeszélés alatt tudtuk meg, hogy a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott, határon átívelő pályázatunkat sikeresnek minősítették, így az ősz folyamán szorosabbra fűzhetjük a két megye ifjúsága közötti együttműködést az eltervezett rendezvénysorozattal" - árulta el Muresan István, a Magyar Ifjúsági kezdeményezés elnökségi tagja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: